En Son Haber 09.12.2012 00:00:00 Okullar 10 Aralık ta Tatil

YUSUF ZİYA ÖNER

1886 yılında Antalya'da doğdu.İlk ve ortaokulu Antalya'da, lise öğrenimini Konya Lisesi’nde, yüksek okul öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Yüksek Matematik Bölümü’nde 1907 yılında tamamladı. Aynı yıl matematik (riyaziye) öğretmeni olarak göreve başladı.36 yıl boyunca yurdun pek çok yerinde öğretmen ve idareci olarak görev yaptı.1927 yılında Denizli Lisesi’ni kurdu.1931 yılında Antalya'ya atandı.Yeni açılan Antalya Lisesi'nin kurucu müdürü olarak göreve başladı.Daha sonra Kütahya, Kayseri, Adapazarı, İzmit'te öğretmen ve idareci olarak görevine devam etti.1943 yılında emekli oldu ve Antalya'ya yerleşti.1963 yılında vefat etti.1998-1999 Eğitim ve öğretim yılında İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman AKYÜZ'ün Antalya'lılara yapmış olduğu çağrı üzerine Yusuf  Ziya ÖNER adına oğlu Ziya Denizhan ÖNER para bağışında bulunmuş ve böylece okulumuz Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi adıyla eğitim ve öğretime başlamıştır.

Hayırseverimiz Ziya Denizhan ÖNER’in Kendi Anlatımıyla Özgeçmişi (2007)

18 Ocak 1928 yılında Denizli’de doğdum.İlkokula Antalya’da başladım.Ancak babamın öğretmen olması ve tayinleri nedeni ile İlkokul tahsilime Kayseri, Kütahya, Adapazarı ve İzmit’te devam ettim. Ortaokul tahsilime İzmit’te başlamama karşın yine Babamın tayini ile 7. sınıfta tekrar Antalya’ya geldik. Daha sonra lise tahsilimi Antalya Lisesi’nde tamamladım.Babam Yusuf Ziya Öner, Denizli ve Antalya Liseleri’nin ilk kurucu müdürüdür.Üniversite tahsilime 1947 yılında İstanbul’da Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki adıyla Mimar Sinan Üniversitesi) Tezyinat (süsleme sanatı) bölümünde başladım.Bu bölümden 1951 yılında mezun oldum.Mezun olduktan sonra yedek subay olarak askerlik görevimi yaptım. Askerlik dönüşünden sonra bir süre çeşitli şirketlerde çalıştım.Daha sonra kendi büromu kurarak serbest çalışmaya başladım ve halen çalışmalarıma devam etmekteyim.Babam adına 1998 yılında Antalya’da öğretime başlayan Yusuf Ziya Öner Fen Lisesi’ni açtım.Ayrıca ablam Emine Melahat FARAÇLAR adına da İlköğretim okulu yapımı ile ilgili çalışmalarım devam etmektedir.